lördag 11 oktober 2008

Human Computing

Human computing är en riktigt intressant(för oss tekniknördar) föreläsning av Luis von Ahn. Föreläsning går ut på hur vi ska få datorer "smartare" med hjälp av männskliga resurser. Han anser att i dagsläget ser han på relationen mellan datorer och människor som parasitisk. En dator t.ex kan utföra miljontals matematiska uträkningar på samma gång men den klarar inte av en relativt enkel uppgift som att beskriva vad en bild föreställer. Ännu mindre klarar den av att förmedla känslan eller upplevelsen en bild förmedlar.

Luis har en idé om hur man ska kunna få människa och dator att arbeta mer i symbios med varandra. som exempel använder han google's bildsökmotor. Idag när jag gjorde en sökning på ordet hund var sjätte sökträffen en bild på en helstekt gris! Att träffarna inte alltid är relevanta är för att sökmotorn leter efter bilder som har sökordet i filnamnet eller i närliggande text.

För att lösa det här vill har Luis olika förslag på hur man ska få datorer att lättare känna igen inehållet på en bild. Till att börja med måste alla bilder märkas upp med ord som relaterar till det som syns på bilden, men med tanke på hur mycket tid en sådan uppmärkning skulle ta är det svårt att hitta en kostnadseffektiv lösning. Som tur är har Luis en idé om hur vi ska få folk att vilja göra denna uppmärkning helt gratis! Han hävdar tillochmed att han skulle kunna ta betalt av folk för att göra den åt honom.

Han har tagit fram några spel som går att spela gratis online. Spelidén är relativt enkel. Två spelare får se en bild och ska så snabbt som möjligt hitta ett gemensamt ord som beskriver bilden. Andra spel går ut på att märka ut olika objekt på en bild eller att beskriva ord och sinnesintryck. Syftet med dessa spel är att samla data för att ge datorn en tydligare bild av vad en specifik bild innehåller. 

Spelen finns på följande länkar:


Inga kommentarer: